Vrganj

„Kralj divljih gljiva“ vrganj razlikuje se od mnogih prehrambenih artikala po neobičnoj aromi i tome što sadrži hranljive i lekovite sastojke. Bogat je belančevinama, vitaminima i mineralima, kao i određenim sastojcima koji imaju antikancerogeno dejstvo, sa antibiotičkim i imunostimulativnim delovanjem. Vrganj je zbog svoje posebne arome i lekovitog dejstva poznat kao „kralj divljih gljiva”.

Osim što je bogat belančevinama, vrganj je i odličan izvor prehrambenih vlakana, posebno hitina koji „ometa” apsorpciju masti i pomaže kod mršavljenja, što ga čini idealnom dijetalnom namirnicom. Ova gljiva bogata je vitaminima B1, B2, B3, B5, C, D i mineralima (kalijum, gvožđe, cink, selen, bakar, kalcijum), beta-glukanom, jača imunitet, reguliše kardiovaskularni sistem i sprečava osteoporozu.

Vrganji sadrže više belančevina od bilo koje vrste povrća, koje su ujedno i niskokalorične, sličnog sastava kao i belančevine životinjskog porekla, tako da se posebno preporučuju u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani. Dokazano je da ove pečurke sadrže određene sastojke koji imaju antikancerogeno dejstvo, sa antibiotičkim i imunostimulativnim delovanjem.

Agrobobica u svojoj ponudi ima sveži i suvi, seckani vrganj premium kvaliteta.