Kupina

Kupina – sorta Loch Ness

Loch Ness je bestrna sorta kupine, veoma prinosna i otporna na bolesti, krupnih plodova, odličnog ukusa koji su veoma dugog veka trajanja u svežem stanju.

Sezona branja: Loch Ness u Srbiji u nižim predelima (Pomoravlje, Mačva…) pristiže na branje oko 1. jula, a u višim predelima zapadne Srbije od 10-15 jula. Ubiranje plodova traje duže u odnosu na druge sorte, odnosno traje sve do kraja septembra.

Kvalitet ploda: Loch Ness ima krupne plodove prosečne težine 6,5 gr kompaktnog oblika, sjajne crne boje i odličnih skladišnih osobina u svežem stanju kao i za zamrzavanje. Ukus ploda je identičan šumskoj kupini i kao takav je najtraženiji za prodaju u svežem stanju i za zamrzavanje. Loch Ness je najbolja i najtraženija sorta kupine u EU za svežu konzumnu upotrebu u malim pakovanjima (125 i 250 gr). Plodovi mogu na temperaturi od +2 do +4°C biti sveži do 12 dana i pri tom odlično podnose transport na udaljena tržišta kao što je EU i Rusija. Za svežu prodaju plodovi se beru u 60% fiziološke faze zrelosti direktno u male posude ili gajbe i što pre idu u pothladu i na tržište.

Upotreba ploda za zamrzavanje: Loch Ness je jedna od najboljioh sorti kupine jer zadržava crnu boju prilikom zamrzavanja što je čini najboljom sortom za industrijsku preradu. Kada se ubiraju dobro zreli plodovi taj procenat je zanemarljiv. Prednost je za hladnjačare jer je ne moraju odmah zamrzavati po pristrizanju u hladnjaču zato što može dugo da stoji u pothladi pre zamrzavanja. Po svim karakteristikama ploda jedinstvena je i najbolja na tržištu.

Agrobobica otkupljuje i izvozi samo premium klasu kupine, a ima u planu podizanje vlastitih zasada kupine.