Jagoda

Jagoda (Fragaria × ananassa) je voće koje je na našim prostorima veoma cenjeno i u sezoni traženo od strane kupaca. Poreklo vodi od šumske jagode (Fragaria vesca) koja je počela da se selektuje u 14 veku. Plodovi jagode su najčešće crvene boje, ali ima sorti sa belim ili žutim plodovima. Oblici mogu biti okrugli, konusni, valjkasi, kruškoliki, srcasti i nepravilni. Težine mogu da variraju od 8 grama pa do 35 grama, a kod nas se najviše proizvodi jagoda čiji plodovi u proseku imaju 18 grama. Berba jagoda može da potraje i do mesec dana iz razloga što plodovi ne sazrevaju ravnomerno. Iz tog razloga se berba obavlja iz više prolaza, tako da se ubiru samo oni koji imaju karakterističnu boju. Kod nekih sorti se mogu brati i plodovi koji imaju crvenu površinu na ¾ ploda, a on će dozreti tokom transporta do kupaca.

Agrobobica otkupljuje i izvozi samo premium klasu jagode, a u planu je i podizanje vlastitih zasada jagode.