Milan Krkobabić u poseti Gornjem Milanovcu

Milan Krkobabić ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj boraveći danas u Gornjem Milanovcu je istakao da su u Moravičkom okrugu vredni ljudi koji imaju znanje kao ključni resurs, a njega treba još više iskoristiti u smeru organske proizvodnje.

Krkobabić je najavio mogućnost da sledeće godine u milanovačkoj opštini bude formirana prva ogledna složena poljoprivredna zadruga.

On je sa svojim saradnicima još jednom predstavio Program sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije i podsetio da je od početka projekta “500 zadruga u 500 sela” formirano čak 302 zadruge što je jasan pokazatelj uspeha koji je projekat doživeo, vrativši na pravi način udruživanje u Srbiju.

– Od sedam poljoprivrednih zadruga u ovoj opštini za bespovratna sredstva namenjena razvoju zadrugarstva konkurisale su četiri i nadam se da će dobiti novac – rekao je Krkobabić u razgovoru sa zadrugarima.

Dodao je da je u radnu posetu milanovačkoj opštini došao da vidi kako može lokalna samouprava da pomogne u primeni mera koje doprinose regionalnom razvoju.

– Dobio sam uveravanja da će opština pomoći u formiranju zadruga i da će narednih godina pomagati zadrugarstvo iz agrarnog budžeta – kazao je Krkobabić i naveo da Gornji Milanovac ima mogućnost da razvija organsku proizvodnju koja se u Srbiji prostire na samo 16.000 hektara i njome se bavi od tri do četiri hiljade domaćinstava, a da se u Austriji organska proizvodna prostire na 20 odsto ukupnih poljoprivrednih površina.

Istakao je da novoformirane zadruge mogu da dobiju novčanu pomoć za regionalni razvoj u iznosu od 7,5 miliona dinara, postojeće 15 miliona, a složenim zadrugama je namenjeno 60 miliona dinara.

On je rekao da je ove godine za pomoć zadrugama izdvojeno 825 miliona dinara, a da “srpski domaćini očekuju da sledeće godine bude izdvojeno 25 miliona evra”.

– Bili ste nekad privredno čudo, uspavali ste se. Očekujem da se probudite i budete najrazvijeniji deo Srbije– poručio je Krakobabić proizvodjačima u Gornjem Milanovcu.

 

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević je rekao da je lokalna samouprava ove godine za pomoć poljoprivrednicima izdvojila 50 miliona dinara.

– Opština je formirala kancelariju za pomoć poljoprivrednicima i sledeće godine ćemo naći mogućnost da iz agrarnog budžeta pomažemo i zadruge – rekao je Kovačević.

Sastanku je prisustvovao i aktivno učestvovao direktor ZZ “Agrobobica” Aleksandar Jolović.